Den populära miniatyrhästen

För den som gillar hästar men inte rider eller har platsbrist är miniatyrhästen det perfekta sällskapet. En miniatyrhäst kan inte ridas men däremot användas för massor av andra syften.

En häst som ofta misstas för att vara en ponny är miniatyrhästen. Trots dess korta mankhöjd saknar miniatyrhästen typiska ponnydrag, och räknas därför som en stor häst trots att den mäter högst 91 cm i mankhöjd. När miniatyrhästar är föl kan de vara så små som 27 centimeter i mankhöjd. Den minsta nu levande vuxna miniatyrhästen är enbart 43 centimeter hög. Miniatyrhästen har fötts upp ända sedan 1500-talet och var då mest till som husdjur för kungligheter, men är idag den snabbast växande hästrasen i världen. Man har lyckats få fram rasen genom att avla större hästar med små shetlandsponnyer. Populärast är de miniatyrhästar som liknar arabiska eller engelska fullblod, men det finns även raser som har mer knubbiga former. Dock är alltid kroppen proportionerlig. Liksom stora hästar har miniatyrhästar små och avlånga huvuden till skillnad från ponnyn. Bland de mest kända raserna är världens minsta hästras, Falabellan, och den amerikanska miniatyrhästen.

Vad används miniatyrhästar till?

MIniatyrhästRiktigt små barn kan såklart sitta på miniatyrhästar och ledas, men inte under allt för lång tid. Miniatyrhästar är inte mycket till ridmaterial utan används främst för utställningar. Det finns två kategorier av utställningar, en för hästar upp till 82 cm och en för hästar mellan 82-91 cm. Miniatyrhästen passar mycket bra för den hästintresserade som inte vill eller kan rida. Den är perfekt som sällskap och kan dessutom lära sig det mesta som en stor häst kan. Tömkörning och longering är vanliga aktiviteter men även agilityträning med hinderbanor. Det finns många tävlingar, cirkusar och shower där miniatyrhästar visas upp och de är otroligt populära bland barn eftersom de är snälla och lätthanterliga. I vissa fall kan de till och med tränas så pass mycket att de kan agera ledardjur.