Hyr hästtransport för större säkerhet

Den som gör en sökning på Google på ordet hästtransport kommer att hitta många rapporter om olyckor där dessa är inblandade. Men är det verkligen så farligt med hästtransporter.

Olyckor med hästtransporter inblandade verkar vara vanliga. Det är åtminstone det intryck man kan få av att läsa nyheterna. Troligen beror det framför allt på två saker: att förarna inte ha räknat på ekipagets vikt – det blir nämligen tungt att köra med ett släp med en eller flera hästar i – och på att andra förare inte visar hänsyn.Hästtransport på E4

Torstensons.se hyr ut hästtransporter i många olika storlekar, från sådan som kräver C-körkort till mindre släp och lätta lastbilar. Sammanlagt finns 34 olika modeller av hästtransport i Torstenssons sortiment. Vi rekommenderar alltid att man som hästägare hyr en lastbil för hästtransport om man har möjlighet. Då löper men inte samma risk att köra med för tung last som om man väljer ett släp.

Att köra en hästtransport som släp kräver mycket av föraren, inte minst när det kommer till matematiken. Dragbilens tyngd, tillsammans med släpet och lasten, är vad som avgör körkortsbehörigheten.

Bilens dragvikt kan variera stort beroende på vilken motor som finns.

De minsta bensinversionerna kan ha en släpvagnsvikt som är hälften mot en större dieselmotor. Flera elhybrider har relativt låga släpvagnsvikter eller tillåts inte alls dra släp.

Bättre transporter

Försäkringsbolaget Folksam, som har många hästägare bland sina kunder, har satt samman en lista som enligt dem kan användas för att dra hästtransporter. Listan omfattar 131 bilmodeller, och finns att läsa på www.folksam.se/hasttransport.

Många olyckor beror också på att andra bilister irriterar sig på att ekipaget med hästtransport kör för långsamt. En som tröttnade på detta är Iris Hjalmarsdottir, som bestämde sig för att märka upp transporten med bilder på hästarna däri. Läs mer om hennes transport här. Förhoppningsvis leder det till färre olyckor som den här även om det gick bra den gången.