Ponnytävlingar – regler och licenser

Dags att tävla med ponnyn? Det är ett måste att följa vissa riktlinjer angående åldersgränser och licenser, både inom ridning, trav och galopp. Nedan följer tips på några saker man måste tänka på innan det är dags att ge sig ut på tävlingsbanan.

Ponnytävling på Täby GaloppFrån och med år 2015 är det tillåtet att tävla i hoppning och dressyr med sin ponny tills man fyllt 20 år, om man har en C- eller D-ponny. För B-ponnyer gäller maxgränsen 13 år. Enligt Tidningen Ridsport har därmed konkurrensen blivit högre, och detta har lett till att man infört två grupper av ponnyryttare. En grupp där man får tävla upp tills man är 16 år och en där man får tävla när man är mellan 17–20 år. Dessutom har man satt en lägre åldersgräns på 8 år. Ryttare under 8 år får enbart tävla i Clear Round eller liknande rundor, och inga officiella klasser. För tävlingar som är på lokal nivå eller uppåt behöver man som ryttare en tävlingslicens. Detta kan man få genom den klubb man tävlar för. För denna licens behöver ponnyryttaren eller en målsman ta ett så kallat grönt kort.

Gällande ponnyn måste man ha en ponnylicens om man vill tävla på lokal nivå eller högre. En ponnylicens får man genom tre steg. För det första ska ponnyn ha ett giltigt svenskt mätintyg där mankhöjd anges i centimeter. Detta mätintyg måste utfärdas av två personer från Svenska ridsportförbundet samt en veterinär. Om ponnyn är skodd dras en centimeter av på måttet. För det andra måste ponnyn vara chipmärkt senast 96 timmar innan tävlingen ska ske. Som sista steg måste ponnyn vara registrerad i avelsföreningen för den ras den tillhör. Mer om licenser och hur man ska gå till väga kan man läsa hos Ridsport.se.

Regler för ponnytrav

När det gäller ponnytrav är tävlingarna indelade i två kategorier. Den första är kategori A där man normalt sett tävlar med shetlandsponny, vilket man får göra när man är mellan 8–15 år. Sedan finns även kategori B där man normalt sett tävlar med Gotlandsruss, vilket är tillåtet när man är mellan 13–25 års ålder. Även för ponnytrav behövs en licens och denna utfärdas hos Svensk Travsport. Man ska bland annat ha valt sina egna tävlingsfärger och skickat in en tävlingsregistrering för att få en. För att tävlingsregistrera ponnyn för trav behövs förutom mätintyg även ett hästpass samt en känd stamtavla i tre led bakåt. Blanketter för att ansöka om en licens hittar man på Svensk travsports hemsida. Där kan man också läsa om specifika regler för mätning, sulky och annan nödvändig utrustning samt kvalificeringar.

Regler för ponnygalopp

Något som börjat bli allt mer populärt är ponnygalopp. Allt oftare anordnas träningstävlingar för de som vill testa på sporten. Även för att tävla i galopp behöver man licens och denna får man genom det ansvariga förbundet Svensk Galopp. Där får man gå en speciell licenskurs som innehåller allt från träning och utfodring till utrustning och tävlingsregler. Dessutom måste man ha en myndig tränare som går samma kurs eller har gått en tränarlicenskurs för stor galopp. Ponnyn måste även vara registrerad hos Svensk Galopp, vilket man gör genom att skicka in pass, speciellt mätintyg och vaccinationsintyg.