Tips inför ponnyköpet

Shetlandsponny i hageInför ponnyköpet gäller egentligen samma regler som när man ska köpa en stor häst. Dock kan vissa saker vara bra att lägga lite mer tid på eftersom ponnyn ofta har en yngre ryttare och därför måste vara mycket säker att hantera.

När man har bestämt sig för att köpa en häst är det allra viktigaste att man är säker på den häst man köper. Det är viktigt att provrida hästen grundligt. Gärna flera gånger och i olika miljöer, som både på banan och ute i skogen. Det finns många hästar, speciellt importerade, som inte är vana vare sig skog eller trafik. Man bör även ta reda på hur hästen är uppfödd, vem som utbildat den och hur mycket motion den vanligtvis är van vid. Att känna till eventuell sjukdoms- och skadehistoria är också mycket viktigt så att man inte åker på otrevliga överraskningar.

Tips till den som ska välja ponny

  • Välj en ponny med ett lugnt temperament. I vissa fall kan det vara lockande att välja en som man kan lära upp, men tänk hellre tvärtom: att hästen ska lära upp ryttaren. Speciellt om ryttaren är oerfaren eller ung är en lugn och säker häst att föredra framför en busig med vildare temperament. Köp inte heller en ponny som är för ung då de ofta är outbildade.
  • Kolla upp tidigare tävlingsresultat. Om man har tänkt tävla med ponnyn bör man kolla upp hur tidigare tävlingar gått. Om en ponny blivit utesluten på grund av vägran eller annat dåligt uppförande väldigt ofta är det bättre att satsa på en annan häst.
  • Köp gärna ponnyn från någonstans i närheten. Gör man detta kan man verkligen få en full historik och veta mycket om hästen, både av tidigare ägare och av grannar, före detta ryttare eller övriga bekanta.
  • Kolla upp försäkringar och veterinärbesiktning noggrant.
  • Ha tålamod med den nya hästen. Om hästen skulle förändras och bli nervös vid flytten, låt den vänja sig. En häst är en levande varelse som behöver tid att acklimatisera sig precis som människor.